Eksperti i njohur tregon sekretin e një martese të lumtur: Nuk është dashuria

Një terapist çiftesh e hodhi poshtë si “të pakuptimtë” deklaratën e një TikToker-i që tha se sekreti i martesës është që burri të jetë më i dashuruar se gruaja. William Meleney beson se dashuria nuk është (nuk duhet të jetë) një qëllim afatgjatë në një martesë, përkundrazi është një “mit i rrezikshëm” që shpesh çon në divorc.

“Është një situatë e përkohshme, jo konstante në marrëdhëniet tona”, përgjigjet eksperti. “Kjo përvojë mund të kontribuojë në themelimin e një martese, por jo ta mbështesë atë plotësisht. Dashuria kalon me intimitet dhe rutinë.”

Dashuria mund të jetë evolucioni i një romance, por nuk është gjithmonë kështu. Dikush mund ta njohë këtë zhvillim në deklarata të tilla si: “Unë nuk jam më i dashuruar me të, por e dua”. Këto shprehen më shpesh nga gratë sesa nga burrat.’

Eksperti më pas vazhdon të ndajë emocionet që mund të vërehen në një marrëdhënie afatgjatë, siç shprehet me fjalët përkatëse: Dashuri, Miqësi, Përkushtim dhe Dëshirë.

“Martesat e forta dhe afatgjata maturohen nga Dashuria në Miqësi – dashuria e një miqësie të fortë, e karakterizuar nga butësia, mbështetja, barazia. Ndonjëherë ky zhvillim ndodh shpejt, por, në çdo rast, favorizohet nga kalimi i kohës”, thotë terapisti.

Ai shton se dashuria është një lidhje e pakushtëzuar, pothuajse vetëmohuese, më e rëndësishmja në martesë, e cila vjen pasi ne e njohim thellë partnerin tonë dhe jemi në gjendje ta falim atë.